Ton van ’t Hoff
Architect BBHD

"Verschillende woningtypen, vormgeven als één moderne, stoere familie"

Architect aan het woord

De wijk Aan ’t Hoff heeft woningen langs de Strip en woningen rond een hof. Voor beide delen is een eigen ‘beeldkwaliteit’ bedacht, zoals dat heet. Het creatieve brein hierachter is werkzaam bij BBHD architecten & ingenieurs in Alkmaar. Zijn naam luidt, hoe toepasselijk, Ton van ’t Hoff. Hij licht de ontwerpen toe.

“Aan de Strip hebben we gekozen voor rijwoningen. Deze hebben een eigen karakter, maar vormen tegelijkertijd een harmonieus vervolg op de andere woningen aan de Strip. Ze zijn verdeeld over twee rijen. Binnen deze blokken zijn drie kleuren metselwerk toegepast. Dit zorgt voor een speelse uitstraling en meer individualiteit van de woningen zonder afbreuk te doen aan de eenheid.

De woningen hebben een doorlopende, donkerbruine plint. De daken zijn bedekt met een antracietkleurige, keramische Hollandse pan. Witte houten kozijnen geven een fraai contrast binnen de gevel. De voordeuren zijn stijlvol ombergrijs. De vier hoekwoningen met dwarskap geven de rijen extra cachet. Deze hebben ook ramen in de zijgevel, waardoor het blok ook aan deze zijde een mooi, open karakter heeft.”

Wonen aan het hof

“Rond het hof staan rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, semi bungalows en een vrijstaande woning. Door deze mix ontstaat een informele sfeer. De verschillende typen zijn als één familie vormgegeven. De architectuur is stoer en eigentijds. Grote verticale gevelopeningen geven de woningen een statige uitstraling. En alle woningen aan het hof hebben (standaard of optioneel) een veranda of erker als gemeenschappelijk element.

Elke woning heeft een eigen mix van baksteenkleuren. Hiervoor hebben wij bij de steenfabriek drie mixen uitgezocht: antraciet, bruinantraciet en paarsantraciet, met onderling een natuurlijk kleurverloop. De houten kozijnen zijn donkergrijs. Dit accentueert de grote gevelopeningen. Op het dak ligt een moderne, vlakke keramische dakpan. Zinken afdekkappen voor de gevel en goten maken de stoere signatuur compleet.”

Veranda’s en erkers

“Erkers en veranda’s, welke zowel standaard als optioneel zijn opgenomen, krijgen bij elke woning dezelfde vormgeving. De grijszwarte, verduurzaamde ‘sidings’ en grote ramen onderstrepen het eigentijdse uiterlijk. De rijwoningen – die gunstig op de zon liggen – hebben een luifelelement dat kan worden uitgevoerd als veranda. De andere woningen hebben in dezelfde stijl standaard of optioneel een erker. Deze wordt in de architectuur gekoppeld aan de luifel bij de voorentree. Kortom: uniformiteit en individualiteit, klasse en keuzevrijheid.”